Muotia Pariisista tammikuussa 1834: samettihattu, samettipuku.

Tyttöjen kasvatuksen sisältö

1700- ja 1800-lukujen kuluessa muun muassa perustettiin tyttökouluja ja julkaistiin käsikirjoja, joiden tarkoituksena oli ohjata sekä tyttöjä että heidän vanhempiaan ja opettajattariaan. Erilaisten taipumusten ja kykyjen kehittäminen oli tärkeä osa tyttöjen kasvatusta. Kehitettäviin ominaisuuksiin ja taitoihin kuuluivat muun muassa seuraavat:

Tanssi

”Tämä [tanssi] on yksi ylhäisimmistä ja jaloimmista koulutuksen muodoista, jotka nuori neito voi omata. Se antaa luonnollisen, kevyen ja miellyttävän luonteen kaikille kehosi liikkeille, ja mahdollistaa sen, että käyttäydyt seurassa vaatimattomalla varmuudella ja tahdikkuudella.”

Piirustus

”Mutta, rakkaani, piirtäminen ei ole vain viaton huvi: se on enemmän; se on hyödyllinen ominaisuus. Se harjoittaa, ilahduttaa, ja parantaa mielikuvitustasi, täyttäen sen kaikkien niiden asioiden kuvilla, jotka ovat kauniita tai merkityksellisiä, luonnossa esiintyvissä taiteen luomuksissa.”

Ranska

”…olen iloinen saadessani kuulla, että olet edistynyt niin pitkälle ranskan kielessä, sillä se on taito, joka jokaisen nuoren neidon tulisi hallita. Se on nyt niin suuressa määrin tullut muodikkaan maailman kieleksi, että sen joka ei osaa [sitä] lukea ja kirjoittaa, jopa tarpeen vaatiessa puhua, täytyy vaikuttaa erittäin nololta hahmolta hienostuneessa seurassa, ja hän joutuu punastumaan säännöllisesti.”

Muotia Pariisista toukokuussa 1834: akaasialla koristettu hattu, kevätpuku, brodeerattu musliinihuivi.

Ompelu

”Jatka vain, rakas Sophyni, siten lisätäksesi äitisi onnellisuutta, huolehtimalla omasta edustasi; ja, todella, et voi huolehtia siitä tehokkaammin, kuin tekemällä itsestäsi neulan täydellisen valtiattaren. – - Hyödytön se [ompelutaito] ei voi olla, sillä ei ole olemassa elämäntilannetta, johon nainen voidaan asettaa, jossa se ei ole erittäin käytännöllinen, ja, enimmäkseen, ehdottoman tarpeellinen.”

Musiikki

”Koska useimpia nuoria neitoja opetetaan kitaran- ja cembalonsoitossa, odotan sinun oppivan esiintymään näiden molempien soitinten kanssa, erityisesti ensin mainitun. Mutta silti soisin, että laittaisit pääosan huomiostasi laulumusiikkiin, sillä, se täydellisyydessään, on paljon erinomaisempaa luonteeltaan…”

(The Polite Lady; or, a Course of Female Education: in a Series of Letters, from a Mother to her Daughter. s. 25-42. Philadelphia: 1798. Käännös: Sara Medberg.)

Kuvalähde:
Nypl Digital Gallery

Petit Courrier des Dames 1834
Petit Courrier des Dames 1834